Γαστροσκοπηση

Δείτε εδώ ενημερωτικό έντυπο σε μορφή pdf

gastroscopy smallΤί είναι η γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση επιτρέπει στον ιατρό σας να εξετάσει την εσωτερική επιφάνεια του ανώτερου τμήματος του πεπτικού σωλήνα που περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου). Ο πιο πάνω έλεγχος γίνεται μέσω ενός εύκαμπτου λεπτού σωλήνα, ο οποίος ονομάζεται γαστροσκόπιο και έχει πάχος όσο το μικρό δάκτυλο του χεριού σας.

Ποιός ο λόγος διενέργειας της γαστροσκόπησης;

Η γαστροσκόπηση επιτρέπει στον ιατρό σας να εκτιμήσει συμπτώματα επιμένοντος άλγους στο άνω τμήμα της κοιλιάς, αίσθημα πληρότητας του στομάχου, ναυτία, έμετο, δυσκολία στην κατάποση ή άλλα πιθανά συμπτώματα από τα οποία πάσχετε.

Μπορεί επίσης να διερευνήσει παθολογικά ευρήματα από αιματολογικό, ακτινοσκοπικό, υπερηχογραφικό ή άλλο απεικονιστικό έλεγχο στον οποίο έχετε υποβληθεί για τα πιο πάνω συμπτώματα.
Αποτελεί επίσης τον καλύτερο τρόπο ανεύρεσης της αιτίας αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό σύστημα που μπορεί να εκδηλώνεται με μέλαινα κένωση (μαύρα κόπρανα) ή βυσσινομέλαινες κενώσεις ή ανεύρεσης αίματος σε εξέταση κοπράνων.

Έχει πολύ μεγαλύτερη διαγνωστική αξία από την ακτινογραφία κοιλίας ή το βαριούχο γεύμα στην ανεύρεση φλεγμονής, ελκών και όγκων του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.
Ο ιατρός σας δυνατό να ζητήσει τη γαστροσκόπηση για να πάρει βιοψίες (μικρά δείγματα ιστού) από το εσωτερικό του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου σας. Η βιοψία βοηθάει τον ιατρό να διευκρινήσει αν μια αλλοίωση του ανώτερου πεπτικού έχει καλοήθεις ή κακοήθεις (καρκίνος) χαρακτήρες. Οι βιοψίες λαμβάνονται όμως και για πολλούς άλλους λόγους. Έτσι ο ιατρός δυνατό να ζητήσει τη λήψη βιοψιών χωρίς αυτό να υπονοεί την παρουσία πιθανού καρκίνου, π.χ. λήψη βιοψιών για αναζήτηση πιθανής παρουσίας ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός μικροβίου που έχει ενοχοποιηθεί για την δημιουργία χρόνιας γαστρίτιδας ή ελκών, για να επιβεβαιώσει πιθανή παρουσία κοιλιοκάκης (δυσανεξίας στη γλουτένη ή για άλλες παθήσεις από τις οποίες πιθανό να πάσχετε σύμφωνα με τα συμπτώματα τα οποία του έχετε αναφέρει.

Η γαστροσκόπηση χρησιμοποιείται τέλος για τη θεραπεία παθήσεων του ανώτερου πεπτικού συστήματος, π.χ. διαστολή στενώσεων οισοφάγου, πυλωρικού στομίου και δωδεκαδακτύλου, αφαίρεση πολυπόδων ή για τη θεραπεία αιμορραγιών.

Απαιτείται προετοιμασία για τη διενέργεια γαστροσκόπησης;

Το μόνο που απαιτείται είναι η διακοπή της λήψης φαγητού για 9 ώρες και των υγρών για 6 ώρες πριν τη διενέργεια της γαστροσκόπησης. Ο ιατρός σας θα σας εξηγήσει πότε θα πρέπει να σταματήσετε τη λήψη φαγητού ή υγρών καθώς το χρονικό διάστημα δυνατό να ποικίλει.

Ενημερώστε τον ιατρό σας εκ των προτέρων για φάρμακα που δυνατό να λαμβάνετε. Δυνατό να χρειασθεί τροποποίηση της συνήθους δόσης την οποία λαμβάνετε προ της εξέτασης. Ενημερώστε τον για πιθανές αλλεργίες σας σε φάρμακα ή για κάποια πάθηση της καρδιάς ή των πνευμόνων από τις οποίες πιθανό να πάσχετε.

Μπορώ να συνεχίσω τα συνήθη μου φάρμακα;

Τα περισσότερα φάρμακα συνεχίζονται κανονικά έως και το βράδυ της προηγούμενης μέρας της εξέτασης. Ορισμένα όμως δυνατό να επηρεάσουν την προετοιμασία της εξέτασης. Ενημερώστε τον ιατρό σας για τα φάρμακα τα οποία λαμβάνετε, ιδιαίτερα για τη λήψη ασπιρίνης, αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, φάρμακα για αρθρίτιδα, αντιπηκτικά (π.χ. warfarin, ηπαρίνη, κλοπιδογρέλη - Plavix), ινσουλίνη, σκευάσματα σιδήρου.

Μη ξεχάσετε να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σας σε φάρμακα.

Τί συμβαίνει πριν τη διενέργεια της εξέτασης;

Φθάνοντας στο τμήμα ενδοσκοπήσεων η νοσηλεύτρια του τμήματος θα σας οδηγήσει στο χώρο προετοιμασίας της εξέτασης, θα παραλάβει το έντυπο συγκατάθεσης διενέργειας της εξέτασης το οποίο έχετε υπογράψει και θα σας εξηγήσει τη διαδικασία της ενδοσκόπησης. Θα σας ζητηθεί να βγάλετε το πουκάμισο ή τη μπλούζα σας και τα παπούτσια σας και θα φορέσετε μια ρόμπα του ενδοσκοπικού τμήματος. Θα πρέπει επίσης να αφαίρεσετε τεχνητές οδοντοστοιχίες, καθώς και τα γυαλιά οράσεως τα οποία θα κρατηθούν ασφαλή από το προσωπικό του εργαστηρίου μέχρι το τέλος της εξέτασης. Θα πρέπει επίσης να απενεργοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο ή να το παραδώσετε στο συνοδό σας.

Τί συμβαίνει κατά τη διενέργεια της γαστροσκόπησης;

Στο χώρο ενδοσκοπήσεων θα ξαπλώσετε αναπαυτικά σε ένα εξεταστικό κρεβάτι. Η νοσηλεύτρια ή ο ιατρός θα χορηγήσει μέσω ενός λεπτού φλεβοκαθετήρα που τοποθετείται στο χέρι σας ήπια αναισθησία (μέθη) για να είστε ήρεμοι κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Στη συνέχεια γίνεται ψεκασμός του φάρυγγα με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη) και ξαπλώνεται στο αριστερό πλάι του σώματος. Ακολούθως ο ιατρός εισάγει το γαστροσκόπιο μέσω του στόματος προς τον οισοφάγο, το στομάχι και τέλος το δωδεκαδάκτυλο. Το γαστροσκόπιο δεν εμποδίζει την αναπνοή σας και δεν πρόκειται να νοιώσετε κάποια ενόχληση κατά τη διάρκεια της εξέτασης η οποία διαρκεί περίπου 8 λεπτά.

Τί συμβαίνει μετά το τέλος της γαστροσκόπησης;

Λόγω της δράσης του χαλαρωτικού φαρμάκου που σας χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης, θα νοιώθετε λίγο ζαλισμένοι και τα αντανακλαστικά σας θα είναι μειωμένα. Θα μεταφερθείτε στο χώρο ανάνηψης όπου και θα παραμείνετε για περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτή θα παρακολουθούνται τα ζωτικά σας σημεία (αρτηριακή πίεση, παλμοί, κορεσμός οξυγόνου).

Όταν θα νοιώθετε καλύτερα, θα ενημερωθείτε από τον ιατρό τόσο εσείς όσο και ο συνοδός σας για τα ευρήματα της εξέτασης. Πλήρης ενημέρωση θα γίνει στο επόμενο ραντεβού το οποίο θα κλείσετε με τη γραμματέα του ιατρού, πριν φύγετε από την κλινική. Τη μέρα αυτή θα παραλάβετε γραπτώς την έκθεση της ενδοσκόπησης, φωτογραφίες αυτής καθώς και τα αποτελέσματα πιθανών βιοψιών που μπορεί να έχουν ληφθεί.

Αν σας έχει χορηγηθεί χαλαρωτικό φάρμακο, ο συνοδός σας θα σας μεταφέρει στο σπίτι με ασφάλεια. Η επίδραση της νάρκωσης στη διάρκεια της εξέτασης είναι πιο μακροχρόνια από ότι νομίζετε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να:

  • αποφύγετε να οδηγήσετε αυτοκίνητο
  • αποφύγετε το χειρισμό μηχανημάτων
  • αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ

για κάποιες ώρες μετά το τέλος της εξέτασης.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές μετά τη γαστροσκόπηση;

Σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές μετά τη γαστροσκόπηση αν ο ιατρός σας είναι εκπαιδευμένος και έμπειρος στη διενέργεια γαστροσκοπήσεων. Εάν σπάνια συμβεί επιπλοκή αυτή αφορά αιμορραγία από λήψη βιοψίας ή αφαίρεσης κάποιου πολύποδα.

Παρόλο ότι επιπλοκές σπάνια συμβαίνουν κατά ή μετά τη διενέργεια γαστροσκόπησης, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πρόωρα σημεία ή συμπτώματα αυτών. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας άμεσα αν εμφανίσετε πυρετό, δυσκολία κατάποσης ή πόνο στην περιοχή του λαιμού, του θώρακα ή της κοιλιάς, αιματέμεση ή μέλαινα κένωση (μαύρα κόπρανα). Σημειώστε ότι τέτοια συμπτώματα δυνατό να εμφανισθούν όχι μόνο άμεσα αλλά και μερικές μέρες μετά τη διενέργεια της γαστροσκόπησης.

Γενικώς η γαστροσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής εξέταση.

Σημαντική υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που αναγράφονται εδώ, στοχεύουν στο να δώσουν γενικές οδηγίες για τη διενέργεια της γαστροσκόπησης. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε από τον ιατρό σας για τη ξεχωριστή δική σας κατάσταση.

Γαστροσκοπηση

Δείτε εδώ ενημερωτικό έντυπο σε μορφή pdf Τί είναι η γαστροσκόπηση; Η γαστροσκόπηση επιτρέπει στον ιατρό σας να εξετάσει την εσωτερική επιφάνεια του ανώτερου τμήματος του πεπτικού σωλήνα που περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου). Ο πιο πάνω έλεγχος γίνεται μέσω ενός εύκαμπτου λεπτού...

Κολονοσκοπηση

Δείτε εδώ ενημερωτικό έντυπο σε μορφή pdf Τί είναι η κολονοσκόπηση; Η κολονοσκόπηση είναι μια διαγνωστική και θεραπευτική εξέταση η οποία επιτρέπει στον ιατρό σας να εξετάσει το εσωτερικό τμήμα του παχέος εντέρου (κόλον) και του τελικού ειλεού, δηλαδή του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου. Ο πιο πάνω έλεγχος γίνεται μέσω ενός...

Ενδοσκοπικη Υποβλεννογονια Διατομη (ESD)

Τι είναι η ESD;  Πρόκειται για τη νεότερη εξέλιξη στην επεμβατική ενδοσκόπηση για αντιμετώπιση πρώιμων κακοήθων βλαβών του πεπτικού σωλήνα (οισοφάγος, στομάχι, παχύ έντερο). Η ESD δεν αντικαθιστά τη ριζική ογκολογική χειρουργική θεραπεία, αλλά θέτει τις απόλυτες ενδείξεις αυτής σε πρώιμες βλάβες βάση του βάθους καρκινικής διήθησης εντός του υποβλεννογόνιου χιτώνα. Με...

Ενδοσκοπηση με καψουλα λεπτου εντερου

Τι είναι η ενδοσκόπηση με κάψουλα λεπτού εντέρου; Η ενδοσκόπηση με κάψουλα επιτρέπει στον ιατρό σας να εξετάσει το εσωτερικό τμήμα του λεπτού εντέρου σας το οποίο αποτελείται από το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό. Ο ιατρός σας θα σας δόσει μία βίντεο κάμερα μεγέθους μίας κάψουλας βιταμίνης (11mm x...

24ωρη pH μετρια οισοφαγου

Τι είναι η pH μετρία οισοφάγου; Η πεχαμετρία (pHμετρία) οισοφάγου μετράει και καταγράφει το pH (οξύτητα) του οισοφάγου ώστε να εκτιμηθεί αν παρουσιάζετε γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο (ΓΟΠΝ). Η εξέταση αναδεικνύει επίσης την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε καθώς και της επέμβασης που διενεργήθηκε σε ασθενή με ΓΟΠΝ. Τι συμβαίνει κατά τη...

Μανομετρια Οισοφαγου

Τί είναι η μανομετρία οισοφάγου; Η μανομετρία οισοφάγου είναι η εξέταση με την οποία αναγνωρίζονται προβλήματα που σχετίζονται με την κίνηση και τις πιέσεις των μυών του οισοφάγου (ανώτερος και κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, σώμα οισοφάγου). Ο οισοφάγος είναι ο σωλήνας μέσω του οποίου τα φαγητά μεταφέρονται από το στόμα στο στόμαχο...

Διαστολες Οισοφαγου

Τι είναι οι διαστολές οισοφάγου; Οι διαστολές οισοφάγου είναι η διαδικασία με την οποία ο ιατρός σας διαστέλλει μία περιοχή στένωσης του οισοφάγου. Η επέμβαση αυτή εφαρμόζεται όταν προκαλείται τόσο σημαντική στένωση του αυλού ώστε ο ασθενής να παρουσιάζει πόνο, δυσκολία ή πλήρη αδυναμία κατάποσης. Πρόκειται για μία επέμβαση η οποία...

Διαδερμικη ενδοσκοπικη γαστροστομια (PEG)

Τι είναι η διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία (PEG); Είναι η διαδικασία τοποθέτησης καθετήρα σίτισης στο στομάχι μέσω μίας μικρής τομής στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου. Η διαδικασία έχει ως στόχο τη σίτιση ασθενών οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν τροφή από το στόμα (π.χ. ασθενείς μετά από εγκεφαλικό...