Τι είναι η ενδοσκόπηση με κάψουλα λεπτού εντέρου;
Η ενδοσκόπηση με κάψουλα επιτρέπει στον ιατρό σας να εξετάσει το εσωτερικό τμήμα του λεπτού εντέρου σας το οποίο αποτελείται από το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό. Ο ιατρός σας θα σας δόσει μία βίντεο κάμερα μεγέθους μίας κάψουλας βιταμίνης (11mm x 26mm) την οποία θα πρέπει να καταπιείτε με λίγο νερό.
Η κάμερα αυτή έχει τη δική της πηγή φωτός και λαμβάνει φωτογραφίες (2-6/sec) κατά τη δίοδο της από το λεπτό έντερο. Οι φωτογραφίες αυτές αποστέλλονται σε ένα καταγραφέα ο οποίος τοποθετείται στη μέση του σώματος σας.
Ο ιατρός σας θα εξετάσει στη συνέχεια τις φωτογραφίες αυτές και θα σας ενημερώσει για οποιαδήποτε παθολογικά ευρήματα του λεπτού εντέρου σας.
Πού χρησιμοποιείται η ενδοσκόπηση με κάψουλα;
Ο γαστρεντερολόγος σας θα χρησιμοποιήσει τις εικόνες που λαμβάνονται με την κάψουλα για τη διάγνωση και εκτίμηση διαφόρων παθήσεων του λεπτού εντέρου όπως:
- Αναιμία και αδιευκρίνιστη αιμορραγία
- Ανεξήγητη διάρροια
- Νόσος Crohn
- Κοιλιοκάκη
- Πολύποδες, όγκοι
- Λειτουργικότητα του λεπτού εντέρου
- Σύνδρομα δυσαπορρόφησης
- Κοιλιακό άλγος
Ο γαστρεντερολόγος σας θα χρησιμοποιήσει επίσης τη μέθοδο αυτή για παρακολούθηση της προόδου του θεραπευτικού του πλάνου για αυτές τις παθήσεις. Αν ο ιατρός σας ανιχνεύσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο πεπτικό σας σύστημα (οισοφάγος, στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο), πιθανό να χρειαστείτε ενδοσκόπηση για επιβεβαίωση της διάγνωσης και πιθανή λήψη θεραπευτικής αγωγής.
Απαιτείται προετοιμασία για τη διενέργεια της ενδοσκόπησης με κάψουλα;
Για την ασφαλή διενέργεια της εξέτασης είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τα πιο κάτω σημαντικά βήματα:
- Ενημερώστε τον ιατρό σας για τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε και τις πιθανές αλλεργίες από τις οποίες γνωρίζετε ότι πάσχετε.
- Ενημερώστε τον ιατρό σας αν έχετε στο σώμα σας βηματοδότη ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή.
- Ενημερώστε τον επίσης για παλαιές σας χειρουργικές επεμβάσεις, προβλήματα κατάποσης ή οποιοδήποτε προηγούμενο ιστορικό αποφράξεων/στενώσεων του εντέρου που δυνατό να επηρεάσουν την εξέταση.
- Αποφύγετε τη λήψη υγρών ή τροφών για τουλάχιστον 10 ώρες προ της εξέτασης.
- Μην πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο για τουλάχιστον 2 ώρες προ της εξέτασης.
- Αποφύγετε τα κάπνισμα για 24 ώρες προ της εξέτασης.
Κατά την προσέλευση σας για την εξέταση αποφύγετε το βαρύ ντύσιμο και αν είσαστε γυναίκα μη φορέσετε φόρεμα αλλά ρούχα που θα διευκολύνουν την τοποθέτηση της ζώνης καταγραφέα της κάψουλας στη μέση σας (παντελόνι και μπλούζα).
Ο γαστρεντερολόγος σας ή κάποιο μέλος του ιατρικού προσωπικού θα συζητήσουν εκ νέου μαζί σας τη διαδικασία της εξέτασης ώστε να μην έχετε την οποιαδήποτε απορία της διαδικασίας της εξέτασης.
Αν παρά ταύτα έχετε κάποια απορία μη διστάσετε να ρωτήσετε τον ιατρό σας.
Τι συμβαίνει κατά τη διενέργεια της ενδοσκόπησης με κάψουλα;
Ο ιατρός ή η νοσηλεύτρια θα τοποθετήσει στη μέση σας τη ζώνη καταγραφέα η οποία περιέχει εντός αυτής τους αισθητήρες καταγραφής των εικόνων που λαμβάνονται με την κάψουλα. Οι αισθητήρες αυτοί συνδέονται με τον καταγραφέα ο οποίος στηρίζεται σε θήκη η οποία κρεμιέται στον ώμο.
Στη συνέχεια καταπίνετε την κάψουλα με λίγο νερό και ο ιατρός σας ελέγχει την έναρξη λήψης εικόνων με την κάψουλα καθώς αυτή διέρχεται ευχερώς μέσω του στομάχου προς το λεπτό έντερο. Ακολούθως μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας ή στις καθημερινές σας συνήθειες.
Μπορείτε να πιείτε λίγο νερό δύο ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας και τέσσερις ώρες μετά μπορείτε να φάτε ελαφρύ σνακ εκτός αν πάρετε διαφορετικές οδηγίες από τον ιατρό σας.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα αναβοσβήνει ένας μικρός μπλέ λαμπτήρας επάνω στον καταγραφέα. Εάν παρατηρήσετε ότι αυτός ο μικρός λαμπτήρας έχει σταματήσει να αναβοσβήνει, ενημερώστε τον ιατρό σας.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν θα πρέπει να υποβληθείτε σε οποιαδήποτε μαγνητική τομογραφία (MRI) ή να βρεθείτε κοντά σε οποιοδήποτε άλλο μανητικό πεδίο έως την αποβολή της κάψουλας, διαφορετικά είναι δυνατό να προκληθεί βλάβη στον εντερικό σας σωλήνα ή να διακοπεί η λήψη εικόνων που λαμβάνονται με την κάψουλα.
Τι συμβαίνει μετά το τέλος της ενδοσκόπησης με κάψουλα;
Μετά το τέλος της εξέτασης θα πρέπει να επιστρέψετε τη ζώνη αλλά και τον καταγραφέα στον ιατρό σας, ο οποίος θα μεταφέρει και θα αναλύσει τις εικόνες που ελήφθησαν κατά την ενδοσκόπηση με την κάψουλα υπό τη μορφή ενός βίντεο.
Σε μερικές μέρες θα ενημερωθείτε από τον ιατρό σας για τα αποτελέσματα της εξέτασης. Αν έχετε την οποιαδήποτε απορία για τα αποτελέσματα ή το θεραπευτικό πλάνο που θα ακολουθήσετε μη διστάσετε να το εκφράσετε.
Η κάψουλα θα συνεχίσει νε μετακινείται εντός του παχέος εντέρου σας έως ότου την αποβάλετε με τα κόπρανα εντός 2-3 ημερών. Δεν πρόκειται να νοιώσετε πόνο ή δυσφορία κατά την αποβολή αυτής από το σώμα.
Παρατηρούνται επιπλοκές κατά την ενδοσκόπηση με κάψουλα;
Οι επιπλοκές είναι σπάνιες όταν ο ιατρός ο οποίος εκτελεί την εξέταση είναι εκπαιδευμένος και έμπειρος στη διενέργεια της εξέτασης. Επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας αν παρουσιάσετε:
- Πυρετό
- Δυσκαταποσία
- Εμετό
- Πόνο στην κοιλιά ή το θώρακα
Πολύ σπάνια είναι δυνατό η κάψουλα να κολλήσει σε κάποιο σημείο λόγω στένωσης του εντερικού σωλήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατό να χρειαστεί εγχείρηση για την αφαίρεση αυτής.
Παρουσιάζετε μεγαλύτερο κίνδυνο έμφραξης της κάψουλας εάν έχετε προηγούμενο ιστορικό απόφραξης ή επέμβασης του εντέρου σας. Αν δεν είσαστε σίγουροι ότι η κάψουλα έχει αποβληθεί από το σώμα σας εντός μίας εβδομάδας, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολόγο σας για να το εκτιμήσει καλύτερα και να προβεί σε ακτινογραφία κοιλίας για να εντοπίσει τη θέση της κάψουλας αν αυτή δεν έχει ακόμη αποβληθεί από το σώμα σας.